CURCUMAMA Ingrediënten & Gezondheid

CURCUMA  LONGA

CURCUMA staat bekend als Heilig poeder. In de Indiase en Chinese gezondheidssystemen wordt het al duizenden jaren toegepast. Curcumoiden zijn ontstekingsremmers. Curcumine werkt o.a. bloedzuiverend en antiviraal. Het is een natuurlijk antidepressivum en een sterke antioxidant. Veel ziektes ontstaan uit ontstekingen. Vandaar dat de ontstekingsremmende kracht van Curcuma een enorme boost geeft aan het zelfhelend vermogen van het lichaam en de algehele geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Curcuma is de wortel van de Curcuma Longa.

VANILLE

Bourbon VANILLE uit Madagascar. Vanille is een klimorchidee. De lange, groene peulen van de Vanille Orchidee worden gedroogd en veranderen dan in zwarte stokjes. Vanillestokjes. Vanille staat bekend als afrodisiacum. De oude Maya’s maakten al een bedwelmend zoete liefdesdrank op basis van Vanille. In Vanille zitten verschillende vitamines en bijna alle mineralen. Vanille is antibacterieel en bevat sterke antioxidanten.

PIMENT

PIMENT, dit zijn de kleine, groene besjes die aan de tropische pimentboom groeien. Deze altijd groenblijvende boom kan wel 18 meter hoog worden. Piment zit boordevol vitamines en mineralen. Je eet natuurlijk nooit veel piment tegelijk maar dat hoeft ook niet. Piment versterkt namelijk de gezondheidseffecten van de voeding die je tot je neemt. Dat is de geheime kracht van dit kleintje.

KOMIJN

KOMIJN zijn de zaden van de Cuminum Cyminum, een luchtig kruid met witte of roze bloemetjes. Komijn wordt vaak nog met de hand geoogst, gedroogd en gedorst. Komijn zit boordevol ijzer, versterkt het immuunsysteem, bestrijdt infecties en is goed voor de spijsvertering. Het is een vetverbrander en verlaagt cholesterol. Dit kleine, grijsbruine zaadje is supergezond. De Romeinen maakten al olie en liefdesdrankjes van komijnzaad.

GULA JAWA of KOKOSBLOESEMSUIKER

KOKOSBLOESEMSUIKER wordt gemaakt uit het sap van de bloesem van de kokospalm. Uit 1 boom kan dagelijks 1 tot 3 liter sap worden opgevangen. Dit dunne sap wordt boven een vuur verhit en ingedikt. Zodra het dik genoeg is, wordt het in vormen gegoten om af te koelen en uit te harden. Het wordt dan Gula Jawa of Kokosbloesemsuiker genoemd. Het is de meest gezonde vorm van, door de mens gewonnen, suiker. Kokosbloesemsuiker zit vol ijzer, zink, calcium, natrium en kalium, 12 verschillende soorten vitamines, het belangrijke probioticum inuline (Inuline zorgt ervoor dat het lichaam niet te veel vetten aanmaakt), werkt tegen obesitas, suikerziekte diabetes type 2 en harmoniseert de bacteriegroei in de maag zodat er een gezondere darmflora ontstaat, flavonoïden (flavonoïden versterken de ontstekingsremmende werking van vitamine C in het lichaam waardoor virussen en bacteriën kunnen worden bestreden), antioxidanten en veel aminozuren. Aminozuren zijn microvoedingsstoffen die o.a. noodzakelijk zijn voor de aanmaak van neurotransmitters. Neurotransmitters geleiden de overdracht van informatie in de hersenen.
Gandhi nam elke dag 40 tot 50 ml. Kokosbloesemsuiker.

PIPPALI

PIPPALI, Long Pepper, is de vrucht van een altijd groenblijvende plant met diep, donkergroene bladeren. De eerste beschrijving van de werking van Long Pepper werd 2500 jaar geleden aangetroffen in India in een oeroud Ayurvedisch geschrift. Deze kennis bereikte Griekenland en werd bestudeerd door Hippocrates. Pippali werd o.a. gebruikt als afrodisiacum, is ontstekingsremmend, stimuleert zowel de spijsvertering als de opname van voedingsstoffen en heeft een, speciaal op de longen, verjongende werking.